Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Συνέντευξη Τύπου
Εκθέσεις
Σάββατο 25.04.09
Κυριακή 26.04.09
Δευτέρα 27.04.09
Τρίτη 28.04.09
Τετάρτη 29.04.09
Πέμπτη 30.04.09
Παρασκευή 01.05.09
Σάββατο 02 .05.09
Κυριακή 03.05.09
Βιβλίο επισκεπτών
Εφημερίδες

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Άρθρα εφημερίδων για το "ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 25 Απριλίου - 3 Μαΐου 2009

 


 

«Ανοίγει» σήμερα το Μανιάτικο Πανόραμα

«Ανοίγουν» απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας οι εκδηλώσεις του Μανιάτικου Πανοράματος, που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας υπό την αιγίδα του Δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 7.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εκκλησίες… με ιστορία στην Έξω Μάνη» (βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, με ουράνιες ζωγραφιές, αρχιτεκτονική, τέμπλα, καμπαναριά, μαρμαρογλυπτική, αγιογράφοι και ιστορικά στοιχεία). Η παραγωγή είναι του Συνδέσμου Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός» και η σκηνοθεσία του Λεωνίδα Δρογκάρη.

Στις 8.00 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέματα από τη Μάνη (διάρκεια έως 3 Μαΐου), ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση μανιάτικου βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων.

Οργανωτές των εκδηλώσεων είναι: Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός», Πολιτιστικός Σύλλογος Θέατρο Μάνης Κώστας Καζάκος, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου «Η Ανδρούβιστα»,  Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχήλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροπηγίου «Η Ζαρνάτα», Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου – Πάρνωνα «Ο Ποσειδών». Με την υποστήριξη του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας, του Συλλόγου Εξωχωριτών Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεριωτών «Ο Ταΰγετος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης - Καλαμάτα. Χορηγός επικοινωνίας: περιοδικό «Όριον».

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ http://www.tharrosnews.gr


 

Ο Βενιζέλος ήταν από τη Λακωνία

Βεντέτα με τους Κρητικούς κινδυνεύουν να «ανοίξουν» οι Μανιάτες με τον υπερβολικό ζήλο που έχουν για τον τόπο τους. Τόσο προχθές όσο και την Κυριακή, στις εκδηλώσεις «Μανιάτικο Πανόραμα», ο ομιλητής Άγγελος Μπελιτσάκος αναφέρθηκε στην καταγωγή του Ελευθέριου Βενιζέλου, λέγοντας ότι είναι λακωνική - όχι ακριβώς μανιάτικη, αλλά από το Μυστρά. Δηλαδή, από μέρος που βρίσκεται δίπλα στη Μάνη. Μάλιστα, το όνομα των προγόνων του Βενιζέλου, όπως είπε, ήταν Κρεββατάς και το άλλαξαν όταν πήγαν στα Χανιά, μετά τα Ορλωφικά.

Ενώ πρόσθεσε: «Εμείς μιλάμε με στοιχεία, όχι όπως οι Κρητικοί που πήγαν να βγάλουν ότι ο Ρίτσος είναι από την Κρήτη, ενώ ο ίδιος ο ποιητής είχε δηλώσει ότι η οικογένειά του ζούσε στη Μονεμβασιά από τα χρόνια των Παλαιολόγων!».

Μ.Ν.

 

Αν λειτουργούσε και το καφέ…

Ωραία ήταν το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο, στις εκδηλώσεις για το Μανιάτικο Πανόραμα. Στο αμφιθέατρο τα διάφορα δρώμενα και οι ομιλίες και στο φουαγιέ του κτηρίου οι εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας και τοπικών προϊόντων, γύρω από το σιντριβάνι με τα νερά που έτρεχαν δροσερά. Ένας ζωντανός χώρος.

Αν λειτουργούσε και το μικρό καφέ, στον πρώτο όροφο, θα ήταν ακόμη πιο ωραία.

Μ.Ν.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ http://www.tharrosnews.gr


 

Πρόταση για Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα Τσέρια

Τη μετατροπή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Τσερίων σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει προτείνει στο Δήμο Λεύκτρου ο Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός». Μάλιστα, ο Σύνδεσμος έχει δεσμευθεί ότι εάν του παραχωρηθεί το σχολείο, σε ένα χρόνο θα έχει κιόλας λειτουργήσει ως μουσείο.

Όπως σημείωσε προχθές το βράδυ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μανιάτικο Πανόραμα» ο πρόεδρος Γιώργος Βενιζελέας, αφορμή για τη συγκεκριμένη πρόταση, που εμπεριέχει και σχετική μελέτη, ήταν το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος διαθέτει όστρακα σημαντικής αξίας που έχουν βρεθεί στη Μάνη, πέρα από τα ενδημικά φυτά της περιοχής:

«Έχουμε βρει επτά όστρακα, με διάμετρο έως και 35 εκατοστά, όταν το μεγαλύτερο σε διάμετρο όστρακο παγκοσμίως είναι 15 εκατοστά! Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα άλλα όστρακα είναι 3,5 εκατομμυρίων ετών, ενώ εμείς έχουμε βρει όστρακο 7,5 εκατομμυρίων χρόνων. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά ειδικοί επιστήμονες. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως όταν το είδε άνθρωπος από το Μουσείο Γουλανδρή, στην Αθήνα, μας είπε: σας δίνουμε ολόκληρο μουσείο φυσικής ιστορίας με δικά μας έξοδα, αρκεί να μας παραχωρήσετε ένα όστρακο για να το έχουμε στο εκθετήριό μας!».

Ο κ. Βενιζελέας, εκτός από τη συλλογή πετρωμάτων και άλλων ευρημάτων που διαθέτει ο Σύνδεσμος Τσεριωτών, αναφέρθηκε και στα ενδημικά φυτά της περιοχής: «Στη Μάνη υπάρχουν 32 ενδημικά τοπικά φυτά, δηλαδή μοναδικά στον κόσμο - και χωρίς ολοκληρωμένη καταγραφή - όταν αντίστοιχα η Αγγλία έχει 6, η Ισπανία 7 και η Ελβετία μόνο 1, το γνωστό εντελβάις. Είναι κρίμα, λοιπόν, να μη λειτουργήσει στην περιοχή ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όταν διαθέτουμε τέτοιο φυσικό πλούτο. Είναι ένα θέμα που μας καίει».


 

Μανιάτικο Πανόραμα

Στο πλαίσιο του Μανιάτικου Πανοράματος, χθες βράδυ παρουσιάστηκε η εκδήλωση με τίτλο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Ο ξεχασμένος Μανιάτης Πρωθυπουργός που ενέταξε τη Θεσσαλία στην Ελλάδα χωρίς πόλεμο, αλλά μόνο με διπλωματικά μέσα». Μίλησαν οι Άγγελος Μπελιτσάκος, Ζαχαρίας Μυλωναδάκης και Ματίνα Δάβαρη.

Το πρόγραμμα του Μανιάτικου Πανοράματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, ενώ συνεχίζεται σήμερα στις 8.00 μ.μ. με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μάνη Άνωθεν» (λήψεις από ελικόπτερο). Παραγωγή: Εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη». Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Δρογκάρης.

Της Μαρίας Νίκα

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ http://www.tharrosnews.gr


 

Από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας Το "νέκταρ" της θάλασσας

Ένα νοσταλγικό οδοιπορικό στην καλλιέργεια και το μάζεμα του αλατιού από τις φυσικές αλυκές του χωριού της παρουσίασε προχθές το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Ελένη Μιχαλέα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας. «Το νέκταρ της θάλασσας» ήταν ο τίτλος της ομιλίας, που έγινε στο πλαίσιο του Μανιάτικου Πανοράματος, το οποίο συνεχίζεται έως και την Κυριακή στον ίδιο χώρο.

«Το θέμα του αλατιού είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ στο χωριό, μας καθορίζει» διευκρίνισε από την αρχή η Ελένη Μιχαλέα. Όταν ήταν μικρή, περνούσε τα καλοκαίρια στην Τραχήλα, το μικρό πανέμορφο ψαροχώρι της Έξω Μάνης, κοντά στα σύνορα με τη Λακωνία. Χωρίς δρόμο τότε, η πρόσβαση στο χωριό γινόταν από τον Άγιο Νικόλαο (Σελίνιτσα) με βενζίνα.

Στις αρχές του 1900 υπήρχε θαλάσσια συγκοινωνία δυο φορές την εβδομάδα στη διαδρομή Καλαμάτα - Γύθειο, ενώ μέχρι την Κατοχή λειτουργούσε και τελωνείο. Μετά το 1960 άρχισε η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και το ερήμωμα του χωριού. Το αλάτι, όμως, ήταν και παραμένει βασικό στοιχείο της περιοχής. «Τότε θεωρούσαμε δείγμα πολιτισμού τη χρήση ψιλού αλατιού σε σχέση με το χοντροκομμένο δικό μας. Τα άγρια βράχια μας καρπίζουν αυτό το αλάτι που παλιά ήταν τόσο πολύτιμο, όπως τώρα το πετρέλαιο. Εμπορικοί δρόμοι ανοίχτηκαν επί ρωμαϊκής εποχής για τη διακίνησή του, μύθοι, παροιμίες, αποφθέγματα αναφέρονται στην πολυτιμότητά του…».

 

Κλεφτοπόλεμος για το αλάτι
Για πολλά χρόνια το αλάτι ανήκε μονοπωλιακώς στο ελληνικό κράτος. «Λόγω του πλεονάσματος της παραγωγής, αλλά και του μεγάλου κόστους της συγκομιδής από μικρές αλυκές, το κράτος κατέστρεφε ό,τι δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Την περίοδο που υπήρχε το μονοπώλιο, γινόταν κλεφτοπόλεμος με την Αστυνομία. Άλλοτε έριχνε πετρέλαιο και καταστρεφόταν η σοδειά της χρονιάς, άλλοτε έκανε συλλήψεις. Όταν το αλάτι “ωρίμαζε” οι κάτοικοι κοιμόντουσαν στα βράχια, για να μην τους το κλέψουν».

Τέλη Μάη οι μαζώχτρες, γυναίκες, αλλά και παιδιά, καθάριζαν τα λεκάνια και τις γούρνες από ξένα σώματα, κυρίως από άμμο και λάσπη. Μετά τα γέμιζαν θαλασσινό νερό, ώστε να εξατμιστεί από τη ζέστη και τον αέρα. Από τις λεκάνες, που είναι σαν μικρές πισίνες, ξαναγέμιζαν τις γούρνες και τα λεκάνια, τα οποία με την εξάτμιση του νερού αποκτούσαν κρούστα που μαζευόταν στο κέντρο σαν βουναλάκι. Μετά από μια βδομάδα το αλάτι ήταν έτοιμο για συλλογή. Το μάζευαν χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό εργαλείο σε σχήμα Γ, το τσέρκι. Το έβαζαν σε λιάστρες, λείους επικλινείς βράχους, ώστε να φύγουν τα νερά. Μετά σε τσουβάλια, ύστερα στη βάρκα για μεταφορά στο λιμάνι και κατόπιν στις αποθήκες. «Παλιότερα, αυτά γίνονταν από αλυσίδα γυναικών με ντενεκέδες! Όλος αυτός ο κόπος κινδύνευε να πάει χαμένος από την κλοπή, όταν έφτανε η Αστυνομία, και από τα ξαφνικά καλοκαιρινά μπουρίνια. Σάτιρα της εποχής αναφέρει: «Θεέ μου, να πιάσει μια βροχή, ψιλή σαν το πιπέρι, να δεις τις Τραχηλιώτισσες με το βρακί στο χέρι!».

 

300.000 οκάδες

Όλη η περιοχή, από το ακρωτήρι της Τραχήλας μέχρι τα σύνορα με τη Λακωνία, έβγαζε κάποτε γύρω στις 300.000 οκάδες αλάτι. Τα μέρη αυτά ανήκαν σε οικογένειες που μάζευαν οι ίδιες το αλάτι ή τα νοίκιαζαν με αντάλλαγμα το αλάτι της χρονιάς τους.

«Μέχρι πρόσφατα το αλάτι αποτελούσε για το χωριό το νόμισμά του. Αχλάδια, κάστανα, λαγήνια Σίφνου, πορσελάνη Σαντορίνης, τυρί και άλλα είδη ήταν προσιτά σε όλους με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, αποτελούσε εξαίρετο συντηρητικό για το κρέας, το ψάρι ή το αυγό έως τη δεκαετία του ΄70 που ήρθε ο ηλεκτρισμός στο χωριό μας. Γυναίκες έφευγαν νύχτα με το γαϊδούρι και πήγαιναν στα ορεινά χωριά, που είχαν ανάγκη από αυτό το είδος. Το πρωί φόρτωναν ό,τι είχαν ανταλλάξει και νόμιμα πλέον γύριζαν στο χωριό…».

- Αλάτι από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας μπορείτε να προμηθευτείτε και από την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο του Μανιάτικου Πανοράματος.

Της Μαρίας Νίκα

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  http://www.tharrosnews.gr


 

Χορηγός επικοινωνίας

 

Πρόσκληση

αφίσα

 


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ


 Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής