Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Συνέντευξη Τύπου
Εκθέσεις
Σάββατο 25.04.09
Κυριακή 26.04.09
Δευτέρα 27.04.09
Τρίτη 28.04.09
Τετάρτη 29.04.09
Πέμπτη 30.04.09
Παρασκευή 01.05.09
Σάββατο 02 .05.09
Κυριακή 03.05.09
Βιβλίο επισκεπτών
Εφημερίδες

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Καλαμάτα 2009

 

Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν Πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο "ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ" υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, από το Σάββατο 25 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαΐου 2009.

Στον ημιόροφο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέματα από την Μάνη και στον ισόγειο χώρο Έκθεση Μανιάτικου βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων.

Οργανωτές

 • Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός».

 • Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέατρο Μάνης Κώστας Καζάκος».

 • Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου «Η ΑΝΔΡΟΥΒΙΣΤΑ».

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχήλας.

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροπηγίου «Η ΖΑΡΝΑΤΑ».

 • Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας, του Συλλόγου Εξωχωριτών Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεριωτών «Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης-Καλαμάτα.

Χορηγός επικοινωνίας


ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Θερμά Συγχαρητήρια και Έπαινοι στους εμπνευστές και οργανωτές των Πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μανιάτικο Πανόραμα» που μας προσκάλεσαν :

 • Να απολαύσουμε ένα υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι, μαζί τους, στη Μάνη, τη γη της πέτρας και του φωτός που γέννησε ήρωες και έμεινε αδούλωτη στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς του Ελληνισμού.

 • Να αναζητήσουμε την Ιστορία της Πολιτιστικής και  Πνευματικής Μάνης στους αιώνες, που αρχίζει από τα εργαλεία του νεολιθικού ανθρώπου των σπηλαίων της και συνεχίζεται… και δεν εξαντλείται με τα στιχουργήματα του Νικήτα Νηφάκου, ούτε με τους Δοξαράδες, ούτε με τα έξοχα βυζαντινά της αρχιτεκτονικά μνημεία με τον ανεπανάληπτο και άφθονο τοιχογραφικό τους διάκοσμο.

 • Να θαυμάσουμε, με τα εξαίρετα ντοκιμαντέρ τους, τα παραδοσιακά μανιάτικης αρχιτεκτονικής μοναδικά χωριουδάκια της με τα υπέροχα καλντερίμια, τους αγέρωχους μανιάτικους τετράψηλους πολεμικούς πέτρινους πύργους της, φρουροί της ελευθερίας, που τώρα γεμάτοι μυστήριο και μνημειακή αταραξία σπαθίζουν τους αιθέρες, τα πυργόσπιτα, τα ακατάλυτα, έρημα τώρα πια, καστέλια της αντρειάς και τιμής, τα σιωπηλά παντέρημα μεσαιωνικά και νεότερα κάστρα της.

 •  Να θαυμάσουμε, τα μοναστήρια και τις σπουδαίες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της και ξωκλήσια –αρχιτεκτονικά αριστουργήματα- με τις ουράνιες αγιογραφίες και ιστορικά στοιχεία, απομεινάρια αρχαίων ναών και οικισμών που μαρτυρούν μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

 • Να ταξιδέψουμε ένα μοναδικό ταξίδι στην αρχέγονη Μάνη με τις δαιδαλώδεις σπηλαιολογικές διατομές, σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα της Μανιάτικης γης, που την κατέστησαν πανάρχαια κοιτίδα της ανθρώπινης εξέλιξης και του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

 • Να φέρουμε στην μνήμη μας και να τιμήσουμε αξέχαστες Μανιάτικες Προσωπικότητες: τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, μεγάλο πολιτικό άνδρα του 19ου αιώνα, από το Κάμπο (Γαρμπελιά) Δήμου Άβιας, Μεσσηνιακής ( Έξω) Μάνης, που έγινε δυο φορές Πρόεδρος της Βουλής, δεκαεπτά Υπουργός και δέκα φορές Πρωθυπουργός (ρεκόρ στη νεοελληνική Ιστορία)! και το ριμαδόρο, το λαϊκό Μανιάτη στιχουργό από τη Μηλιά της Μεσσηνιακής (Έξω) Μάνης Νικήτα Νηφάκο, που έμεινε στα χαρτιά και στη μνήμη της ιδιαιτέρας Πατρίδας του σαν ο «δάσκαλος», ο άνθρωπος που προσπάθησε να φρονηματίσει μέσα στο σκοτάδι, το Έθνος του και την ιδιαιτέρα πατρίδα του με τους στίχους του.

 • Να αναδείξουμε βασικά στοιχεία της ζωής του Μανιάτη μέσα από τη Μανιάτικη Λαογραφία δεμένα αρμονικά με το ξεχωριστό τοπίο. Στη Μάνη η πέτρα μιλά. Είναι δεμένη με την ψυχή των ανθρώπων. Από τα πανάρχαια χρόνια, έγινε στα χέρια του τεχνίτη υλικό δημιουργίας. Σμιλευμένη με το κοπίδι, πήρε άπειρες μορφές, δέθηκε με το περιβάλλον κι έγινε μνημείο ανθρωπιάς,  διαχρονικό δημιούργημα, καλλιτέχνημα, μαρτυρία ιστορική.

 • Να αγναντέψουμε τον χιλιοτραγουδισμένο Ταΰγετο, το βουνό των θεών, των ηρώων και των ποιητών, με τα πανέμορφα, άγρια βάραθρα και τα μεγαλοπρεπή αξιόλογα  φαράγγια του,  το αρσενικό βουνό με την πλούσια εντυπωσιακή πανίδα και χλωρίδα, βότανα και ενδημικά φυτά.

 • Να απολαύσουμε από ψηλά τις δαντελωτές της ακτές με τις πανέμορφες πεντακάθαρες παραλίες, τα αριστουργηματικά λιμανάκια, που δημιούργησε υπομονετικά το κύμα, τους μικρούς όρμους και τα φυσικά αραξοβόλια της.

 • Να νιώσουμε περήφανοι αγναντεύοντας τη Γαλανόλευκη να κυματίζει στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, στο Ταίναρο, και το φάρο του Ταινάρου ακοίμητο φρουρό να στέκεται πάνω από τα κύματα του Αιγαίου, βοηθός και προστάτης των ναυτικών.

 • Να παρακολουθήσουμε Μουσικοχορευτικές περιηγήσεις από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα και να θαυμάσουμε τη λεβέντικη κορμοστασιά του νεότερου Μανιάτη και Μανιάτισσας με τις παραδοσιακές φορεσιές της Μάνης.

 • Να νιώσουμε την αίσθηση του απόλυτου και τη γυμνή γοητεία της πέτρας και να πιστέψουμε ότι αυτός ο τραχύς τόπος είναι ικανός να σε κερδίσει και να σε κρατήσει για πάντα. Όπως και τους ανθρώπους που έχουν ζήσει επάνω του όλα αυτά τα χρόνια.

 • Να γνωρίσουμε, γενικά, την «ψυχή» της Μάνης. Της Μάνης…της «Σπηλιογέννητης Πυργοκρατόρισσας των αγρανθών», μέσα από το χρέος που υπαγορεύει η καρδιά, μέσα από την απέραντη αγάπη, τον αγώνα και τη μεγάλη και συνεχή προσπάθεια των δημιουργών και εμπνευστών, «Μανιάτικο Πανόραμα», για τον τόπο τους, τη «Μάνη ολάκερη», «Προσηλιακή» και «Αποσκιαδερή», που είναι απροσμέτρητη.

 • Σας Ευχαριστούμε Θερμά Όλους, που κρίνατε πως έπρεπε να παρουσιασθεί και να προσφερθεί αυτό το άφθονο, ιδιαίτερο και πολυσήμαντο Πολιτιστικό και Πνευματικό υλικό, που έχει να παρουσιάσει αυτός ο ιδιαίτερος χώρος της Αποσκιαδερής και Προσηλιακής Μάνης συνθεμένο και σφυρηλατησμένο στο καμίνι της αδούλωτης ψυχής των κατοίκων της.

 • Το ταξίδι στη Μάνη ήταν φάρμακο. Γαλήνεψε τη ψυχή και το πνεύμα μας.  Πήραμε δυνάμεις, σαν τον Ανταίο, από τη γη μας, τη Μάνη, για να επιστρέψουμε αναβαπτισμένοι και αναζωογονημένοι στην καθημερινή βιοπάλη.

ΜΑΝΗ
Γη της δόξας, της Τιμής

Γη του ονείρου και της πετρομορφιάς

Γη του ηλιοβασιλέματος!

 

Αφήνω τις σκέψεις μου

ελεύθερες,

όπως ελεύθερη ήσουν πάντα.

Υψώνω το βλέμμα μου

στον ουρανό,

και σε υμνώ αναφωνώντας:

 

Τιμή Αιώνια!

 

Με Τιμή

Μαρία Ευαγ. Νικητοπούλου

(Πετροπουλέα)

 

Καλαμάτα 01 Μαΐου 2009


Πρόσκληση

αφίσα


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρCopyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής