Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος


Προηγούμενη
Λαογραφικά Έ. Μάνης
Βυζαντινή Μάνη
CD 50 Φωτό
Ημερολόγιο 2010
Ημερολόγιο 2008
Ημερολόγιο 2007

 

 Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

 

Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ


 


 

Λαογραφικά Έξω Μάνης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΩΤ. ΞΑΝΘΕΑΣ

 

Πολλά βιβλία έχουν εκδοθεί για τους αγώνες των Μανιατών και των Μανιατισσών προκειμένου να διατηρήσουν την ελευθερία τους, λίγα όμως μιλούν για τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες των κατοίκων της Μάνης. Η Μάνη φημίζεται για τον γδικιωμό και την σκληρότητα των κατοίκων της.

Για να κατανοήσουμε όμως τον τρόπο ζωής των Μανιατών θα πρέπει να διεισδύσουμε στην καθημερινότητα τους, δηλαδή, στην ψυχή τους. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το πρόσφατο παρελθόν και Βλέπει μέσα από τα μάτια του συγγραφέα έναν «λαό» ν' αποκαλύπτει και ν' αποκαλύπτεται.

Το βιβλίο, το 1982, κατατέθηκε ως χειρόγραφο στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου έλαβε βραβείο. Το 2007 ο Σύνδεσμος Τσεριωτών ανέλαβε την επιμέλεια και έκδοση του εν λόγω βιβλίου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδίδουμε στο αναγνωστικό κοινό της Μάνης μας, άλλα και σε όλους τους Έλληνες, το πόνημα του αγαπητού μας συγχωριανού κ. Σταύρου Σωτ. Ξανθέα, στο οποίο παρουσιάζονται λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή της Έξω Μάνης.

Πρόκειται για μία προσεγμένη εργασία, γραμμένη από έναν άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του και το δείχνει πασχίζοντας να φωτίσει και να αποκαταστήσει τα πολυποίκιλα λαογραφικά στοιχεία της Έξω Μάνης. Ο συγγραφέας μετά από πολλά χρόνια ερευνών και καταγραφών, ολοκλήρωσε την μελέτη του «Τσέρια, Λαογραφική Μελέτη», την οποία κατέθεσε ως χειρόγραφο στην Ακαδημία Αθηνών και έλαβε σχετικό βραβείο.

1η παρουσίαση του βιβλίου

 

Ο Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» διοργάνωσε το Σάββατο 4 Αυγούστου 2007, στο χωριό Τσέρια Μάνης Δήμου Λεύκτρου, την παρουσίαση του βιβλίου «Λαογραφικά Έξω Μάνης: Τσέρια», του συγγραφέα κ. Σταύρου Ξανθέα.

Το βιβλίο, το 1982, κατατέθηκε ως χειρόγραφο στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου έλαβε βραβείο. Το 2007 ο Σύνδεσμος Τσεριωτών ανέλαβε την επιμέλεια και έκδοση του εν λόγω βιβλίου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τσεριωτών, κ. Γ.Η. Βενιζελέας, προσφώνησε τους επίσημους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους παριστάμενους Μανιάτες και φιλομανιάτες, οι οποίοι κατέκλυσαν την πλατεία της εκκλησίας του Ευαγγελισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Παρασκευάς Χονδροκούκης, εκδότης εφημερίδας «ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΟΣ» και Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών.

 

Ομιλητές ήταν οι:

 • Αντώνης Ρουμανέας, Προϊστάμενος Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους και εκδότης της εφημερίδας «ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ», ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο.

 • Ιωάννης Π. Λεκκάκος, Καθηγητής – Συγγραφέας - Σχολικός Σύμβουλος ε.τ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μάνη, χθες, σήμερα, αύριο».

 • Κυριάκος Κάσσης, Συγγραφέας – Καλλιτέχνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα «Κοινά και διαφορές λαογραφικών στοιχείων Μέσα και Έξω Μάνης».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Καλαποθαράκος, Δημοσιογράφος – εκδότης εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ».

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Τσεριωτών βράβευσε τον συγγραφέα κ. Ξανθέα, για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα των Τσερίων και της Μάνης. Την απονομή πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας. Ο συγγραφέας συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Τσεριωτών και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι:

 • Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας,

 • Ελένη Μιχαλέα, πάρεδρος Δ.Δ. Τραχήλας,

 • Δρ. Μαριάννα Ιατροπούλου - Θεοχαρίδου, Εμπειρογνώμων - Πολιτιστική Σύμβουλος Υπ. Εξωτερικών,

 • Ιωάννα Σουλελέ, Προϊσταμένη Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπ. Εξωτερικών,

 • Δρ. Ιωάννης Δημητρέας, Καθηγητής Πανεπιστημίου,

 • Παρασκευάς Χονδροκούκης, εκδότης εφημερίδας «ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΟΣ» και Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών,

 • Ιωάννης Δημουλέας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τραχήλας,

 • Θεόδωρος Μπασέας, Πρόεδρος Συλλόγου Εξωχωριτών Καλαμάτας,

 • Χρήστος Κοντάκος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών,

 • Σταυριανός Κατσιρέας, Καλλιτέχνης,

 • Θεόδωρος Ταβουλάρης, Συγγραφέας,

 • Βάσω Παπαδοπούλου-Μπουλούκου, Λογοτέχνης,

 

Aκολούθησε διαγωνισμός αινιγμάτων και μανιάτικοι παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα «Οι Διόσκουροι», ενώ στο τέλος προσφέρθηκαν μανιάτικα εδέσματα και δίπλες.

Στο χώρο της εκδήλωσης

Γιάννης Λεκκάκος και Δημήτρης Σκοπετέας

Αναμνηστική φωτογραφία του συγγραφέα με το χορευτικό συγκρότημα, το Νίκο Καλαποθαράκο, Γιάννη Λεκκάκο, Κυριάκο Κάσση και Αντώνη Ρουμανέα.

Ο Συγγραφέας Σταύρος Ξανθέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ο Συγγραφέας Σταύρος Ξανθέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ο γιός του Συγγραφέα, Σωτήρης Ξανθέας με τον Κυριάκο Κάσση.

Αντώνης Ρουμανέας, Ευαγγελία Βενιζελέα, Κυριάκος Κάσσης και Δήμος Τζανετέας Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τσεριωτών.

Ο Συγγραφέας Σταύρος Ξανθέας με τη σύζυγό του Έφη.

Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

Δείτε άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου

Στο
1ο "ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"
στον Χολαργό

και

Στο
2ο "ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"
στην Καλαμάτα

 

Η αφίσα της 1ης παρουσίασης στα Τσέρια

 

Δημοσιεύματα εφημερίδων


 


Συγγραφέας Σταύρος Ξανθέας, Γιάννης Λεκκάκος, Νίκος Καλαποθαράκος, Κυριάκος Κάσσης, Αντώνης Ρουμανέας, Γιώργος Βενιζελέας

 


Το χορευτικό συγκρότημα «Οι Διόσκουροι» σε παραδοσιακούς μανιάτικους χορούς.