Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος


Προηγούμενη
Γ.Σ. 2007
Γ.Σ. 2008
Γ.Σ. 2009
Γ.Σ. 2010
Γ.Σ. 2011

 Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

 

 

Γ.Σ. 2008 απολογισμός του 2007

 

1. Τον Ιανουάριο κατατέθηκαν πέντε σχέδια δράσης στο Υπουργείο Απασχόλησης, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2007 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και στον Σύνδεσμό μας εγκρίθηκαν τα παρακάτω τρία σχέδια δράσης:

  1. «Ανάδειξη και προβολή των Βυζαντινών και μετά-Βυζαντινών Εκκλησιών, Μοναστηριών, καστρομονάστηρων και θρησκευτικών τελετών του Δήμου Λεύκτρου, Ν. Μεσσηνίας».

  2. «Ανάδειξη και προβολή των Βυζαντινών και μετά-Βυζαντινών Εκκλησιών, Μοναστηριών, καστρομονάστηρων και θρησκευτικών τελετών του Δήμου Οιτύλου, Ν. Λακωνίας».

  3. «Καταγραφή, καθαρισμός, χαρτογράφηση και σηματοδότηση των μονοπατιών του βουνού Σαγγιάς (νότιος Ταΰγετος) μήκους 65 χλμ. και την περαιτέρω προβολή τους».

Για την υλοποίησή τους ζητήσαμε την παραχώρηση χώρου στην Αρεόπολη από τον Δήμο Οιτύλου και το αίτημά μας εγκρίθηκε από το Δημ. Συμβούλιο, μετά από θετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη υποστήριξή του προς τον Σύνδεσμό μας.

Κάθε σχέδιο δράσης χρηματοδοτείται με 25.000 ευρώ και όχι με 30.000 ευρώ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί στην προκήρυξη. Παρ’ όλα αυτά ο Σύνδεσμός μας υπέγραψε στις 25 Ιανουαρίου τα συμβόλαια υλοποίησης με το Υπουργείο Απασχόλησης, κατέθεσε σχετικούς προϋπολογισμούς, υπέγραψε συμβόλαια συνεργασίας για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης, έτσι ώστε το επόμενο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές, να μπορεί με άνεση να υλοποιήσει τα παραπάνω προγράμματα. Υπόψη ότι στα δύο σχέδια δράσης που αφορούν τις εκκλησίες, θα εκδοθούν δυο ντοκιμαντέρ σε DVD, περίπου τον Οκτώβριο.

2. Τον Μάρτιο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας οργανώθηκε εικοσαμελές χορευτικό συγκρότημα με την επωνυμία «Οι Διόσκουροι» και τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι πρώτες πρόβες, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κώστα Τσαπρούνη. Οι συμμετέχοντες και ο χοροδιδάσκαλος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού κατόρθωσαν να είναι έτοιμοι για παράσταση τον Ιούνιο οπότε και έλαβαν μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αργυρούπολης, τον Ιούλιο στη Γέρμα Καστοριάς, τον Αύγουστο στα Τσέρια, τον Ιανουάριο στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Χολαργού σε εκδήλωση για τον ριμαδόρο της Μάνης Νικήτα Νηφάκο και φυσικά σήμερα, οπότε και θα χορέψουν σε λίγο, ενώ έχει προγραμματιστεί και η εμφάνισή τους στις 23 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση των Λακώνων Γλυφάδας. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ένωση Απανταχού Μανιατών και τον πρόεδρο κ. Παρασκευά Χονδροκούκη, αφού σε όλες τις εκδηλώσεις του χορευτικού συγκροτήματος, μας παραχώρησαν πρόθυμα παραδοσιακές μανιάτικες στολές. Ένας από τους στόχους του επόμενου Δ.Σ. θα πρέπει να είναι η κατασκευή παραδοσιακών στολών, στόχος δύσκολος βέβαια, αφού απαιτείται το ποσόν των 8.000 ευρώ.

3. Τον Μάρτιο αποστείλαμε επιστολή στον Δήμαρχο Λεύκτρου κ. Ιωάννη Μαραμπέα και στο Δημ. Συμβούλιο, για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου Τσερίων στον Σύνδεσμό μας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ορειβατικό καταφύγιο και ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ακολούθησαν άλλες δυο επιστολές και δυο συναντήσεις, με τον Δήμαρχο να αρνείται την παραχώρηση, αλλά να δέχεται να εξεταστεί η πρότασή μας για ένταξη του Σχολείου στο δίκτυο πληροφόρησης για τον Ταΰγετο, της Αναπτυξιακής Ταϋγέτου και μας ζητήθηκε να ξανασυζητήσουμε το θέμα μετά τον Δεκέμβριο. Το Δ.Σ. και λόγω των επερχόμενων εκλογών δεν ζήτησε νέα συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο.

4. Την Κυριακή 20 Μαΐου 2007 οργανώθηκε συνεστίαση στον Προφήτη Ηλία Πειραιά, στην οποία συμμετείχαν πολλά μέλη μας και επίτιμοι καλεσμένοι.

5. Τον Ιούλιο αναλάβαμε πρωτοβουλία και οργανώσαμε προσκύνημα – εκδρομή στην Καστοριά από 14-16 Ιουλίου, για να τιμήσουμε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη θυσία του υπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου, ο οποίος ως καπετάν Γέρμας σκοτώθηκε μαζί με 23 ακόμα μανιάτες μακεδονομάχους, λίγο έξω από την Καστοριά, στο χωριό που μετονομάστηκε προς τιμήν του σε Γέρμα. Στις εκδηλώσεις αυτές κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους του Συνδέσμου μας από τον Αντιπρόεδρο κ. Δημοσθένη Τζανετέα, μοιράστηκαν μανιάτικες δίπλες και δόθηκαν δώρα στον Δήμαρχο ένα χαρακτικό με μανιάτικους πύργους, έργο του γλύπτη κ. Πέτρου Γεωργαρίου και στον Πρόεδρο του Δημ. Διαμερίσματος η τελευταία φωτογραφία του σώματος του καπετάν Γέρμα, σε μεγέθυνση. Υπόψη ότι παράλληλα κινηματογραφήθηκε όλο το τριήμερο, δηλ. προσκύνημα στις Θερμοπύλες, εκδηλώσεις Γέρμας, επίσκεψη σε Δισπηλιό, Μετέωρα κλπ. και εκδόθηκε ένα DVD το οποίο πωλείται προς 10 ευρώ.

6. Τον Ιούλιο εκδώσαμε το ημερολόγιο έτους 2008, με θέμα γκραβούρες από την Μάνη, σε φυσικό μέγεθος και σε πολύ καλή ποιότητα χαρτιού, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κορνιζάρισμα.

7. Τον Αύγουστο,  όπως κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου,  οργανώσαμε το παζάρι με τα παραδοσιακά προϊόντα της Μάνης (Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Αυγούστου) , τυπώνοντας παράλληλα και διαφημιστικό έντυπο υλικό σε τρεις γλώσσες, καθώς και σχετική αφίσα.

8. Το Σάββατο 4 Αυγούστου οργανώσαμε πολιτιστική εκδήλωση στα Τσέρια, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του συγχωριανού μας κ. Σταύρου Ξανθέα «Λαογραφικά Έξω Μάνης: Τσέρια». Ο Σύνδεσμος Τσεριωτών ανέλαβε την επιμέλεια και έκδοση του εν λόγω βιβλίου, το οποίο το 1982 κατατέθηκε ως χειρόγραφο στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου έλαβε βραβείο.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

  • Αντώνης Ρουμανέας, Προϊστάμενος Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους και εκδότης της εφημερίδας «ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ»,

  • Ιωάννης Π. Λεκκάκος, Καθηγητής – Συγγραφέας - Σχολικός Σύμβουλος ε.τ.,

  • Κυριάκος Κάσσης, Συγγραφέας – Καλλιτέχνης,

ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Καλαποθαράκος, Δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ».

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Τσεριωτών βράβευσε τον συγγραφέα κ. Σταύρο Σωτ. Ξανθέα, για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα των Τσερίων και της Μάνης, με αναμνηστικό το οποίο παρέδωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, ακολούθησε διαγωνισμός αινιγμάτων και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα «Οι Διόσκουροι». Τέλος, στους παριστάμενους προσφέρθηκαν από τον Σύνδεσμο Τσεριωτών, μανιάτικα εδέσματα και δίπλες.

9. Οι προσπάθειές μας για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού απέβησαν άκαρπες, όπως και η προσπάθειά μας για παραχώρηση χώρου από το Δήμο Αθηναίων για τις πρόβες του χορευτικού μας συγκροτήματος.

10. Τακτοποιήθηκαν οι φορολογικές εκκρεμότητες του Συνδέσμου μας που αφορούσαν την αλλαγή Προέδρων, την αλλαγή έδρας και την δήλωση ιδιοκτησίας του γραφείου μας, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν και οι φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών.

11. Το Δ.Σ. αποφάσισε την ανακαίνιση του ιδιόκτητου γραφείου μας και ήδη αντικαταστάθηκε το παράθυρο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αντικατασταθεί το ηλεκτρικό δίκτυο, επειδή το υπάρχον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή και άλλων συσκευών που θα προμηθευτούμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στα πλαίσια των τριών εγκεκριμένων σχεδίων δράσης.

Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής