Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Επιστολή Α'
Πρόταση
Απάντηση Δημάρχου Α'
Επιστολή Β'
Απάντηση Δημάρχου Β'

  

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Πρόταση ίδρυσης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μάνης

 

Αθήνα 1 Μαρτίου 2007

Αρ. πρωτ. 86

 

Προς:  1.Δήμαρχο Λεύκτρου

            κ. Ιωάννη Μαραμπέα

          2. Δημοτικό Συμβούλιο

          3. Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Τσερίων

 

Θέμα: «Παραχώρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Δ.Δ. Τσερίων στον Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής»

 

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Τοπικοί Σύμβουλοι,

 

 όπως γνωρίζετε, η ανάπτυξη μιας περιοχής πρέπει να συνδυάζεται με μέριμνα για τη διατήρηση της φύσης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων μιας περιοχής είναι πρωταρχικής σημασίας να γίνεται βάσει ενός σχεδιασμού που θα στοχεύει στην αειφορία.

Στα πλαίσια αυτά αιτούμεθα την παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσερίων από τον Δήμο Λεύκτρου στον Σύνδεσμό μας, προκειμένου στους χώρους του να δημιουργηθεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ορειβατικό καταφύγιο.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική ευκαιρία πολύπλευρης γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον της Μάνης και τις ιδιαιτερότητές του, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα στον οικολογικά και πολιτιστικά πολύπλοκο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Γνωρίζουμε ότι είναι μια φιλόδοξη πρόταση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, που ήδη όμως έχει εξασφαλίσει το 80% των απαιτούμενων εκθεμάτων και τη χρηματοδότηση κατασκευής των ειδικών εκθεσιακών βιτρινών.

Με έρεισμα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του, που αξίζει κανείς να γνωρίσει, και σε συνεργασία με άλλους φορείς θα εμπλουτιστούν τα εκθέματα και θα αναπτυχθούν πολύπλευρες δράσεις, όπως η οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, καθώς και η παραγωγή ανάλογου εκπαιδευτικού υλικού.

Το Μουσείο θα διέπεται από μία σύγχρονη εκθεσιακή - μουσειακή αντίληψη για να το καθιστά ελκυστικό στον Έλληνα και τον ξένο επισκέπτη, αλλά και τον ειδικό επιστήμονα, τον φοιτητή και τον μαθητή.

Η προοπτική του Μουσείου είναι να λειτουργήσει μετά την παράδοση των κτιριακών εγκαταστάσεών του και την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. Ελπίδα όλων μας είναι ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, κέντρο επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας.

Θα περιέχει εκτεταμένες συλλογές φυτών, βοτάνων, εντόμων, ερπετών, οστράκων, ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων που καλύπτουν το φυσικό πλούτο της Μάνης και της Ελλάδας.

Στο χώρο με τα απολιθώματα, τα πετρώματα και τα ορυκτά, θα μπορεί κανείς να γνωρίσει το εντυπωσιακό γεωλογικό παρελθόν της Μάνης και της Μεσογείου, αλλά και τη μελλοντική εξέλιξή του.

Η θετική ανταπόκρισή σας και η παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου, θα μας δώσει τη δυνατότητα αναζήτησης χρηματοδότησης για τα απαραίτητα έργα υποδομής για την λειτουργία του Μουσείου, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε δραστηριότητες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού, την συγκρότηση των συλλογών του και την συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου.

Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης της ημιυπόγειας αίθουσας σε ορειβατικό καταφύγιο.

Το παραπάνω αίτημά μας συνδέεται με το γεγονός ότι το Δ.Δ. Τσερίων είναι ορεινό, απέχει 5 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Καρδαμύλης, 12 χλμ. από την έδρα του Δήμου και 38 χλμ. από την πρωτεύουσα του Νομού. Παράλληλα αποτελεί κομβικό σημείο πρόσβασης στο φαράγγι του Βυρού, σε πέντε άλλες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά και στο φαράγγι του Ριντόμου, το οποίο διασχίζει τον όμορο Δήμο Αβίας.

Το παραπάνω αίτημα τέθηκε σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2007 και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Σας επισυνάπτουμε αναλυτικά την πρότασή μας, αποτελούμενη από πέντε σελίδες και αναμένουμε την απάντησή σας.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας

Γ. Η. Βενιζελέας                                    Χριστίνα Περουτσέα

 

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ"


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

 Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής