Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Επιστολή Α'
Πρόταση
Απάντηση Δημάρχου Α'
Επιστολή Β'
Απάντηση Δημάρχου Β'

  

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Πρόταση ίδρυσης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μάνης

 

Αθήνα 18 Απριλίου 2007

Αρ. πρωτ. 96

 

Προς:  1. Δήμαρχο Δ. Λεύκτρου

             κ. Ιωάννη Μαραμπέα

          2. Δημοτικό Συμβούλιο

          3. Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Τσερίων

 

Θέμα: «Παραχώρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Δ.Δ Τσερίων στον Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής»

 Σχετικά: Α. Έγγραφό μας με αρ. πρωτ. 86/01.03.2007

            Β. Έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 1514/26.03.2007

 

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Τοπικοί Σύμβουλοι,

 Με το ανωτέρω σχετικό (α) αιτηθήκαμε με επιστολή μας που απευθύναμε στον Δήμαρχο Λεύκτρου, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Τσερίων, την παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσερίων από τον Δήμο Λεύκτρου στον Σύνδεσμό μας, προκειμένου στους χώρους του να δημιουργηθεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ορειβατικό καταφύγιο.

Κατόπιν αυτού παραλάβαμε απαντητική επιστολή (σχετ. β) από τον Δήμαρχο Λεύκτρου προσωπικά, ο οποίος δηλώνει ότι  ναι μεν «βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρότασή μας» πλήν όμως «η δημιουργία του Μουσείου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και αφορά στον Δήμο και όχι μόνο ένα Τοπικό Διαμέρισμα».

Σας διαβεβαιούμε ότι η δημιουργία του εν λόγω Μουσείου είναι για τον Σύνδεσμό μας θέμα μείζονος σημασίας και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται αφού καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, επισυνάπτοντας σχετική μελέτη στην οποία αναλύαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου υλοποίησης (Τ.Δ. Τσερίων), τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας, τους επωφελούμενους από την ίδρυση του Μουσείου, τους στόχους ίδρυσης του Μουσείου και τις προτεινόμενες ενέργειες.

Η υποβληθείσα μελέτη μας αποδεικνύει ότι ποτέ δεν σκεφθήκαμε πως ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αφορά μόνο σε ένα Τοπικό Διαμέρισμα, αλλά αντιθέτως αφορά στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Άλλωστε στη σελίδα Νο 3 της μελέτης μας και στο σημείο 4, αναφέρονται αναλυτικά οι επωφελούμενοι από την ίδρυση του Μουσείου.

Σαφέστατα λοιπόν, η πρότασή μας για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ως έδρα του Μουσείου Φυσικής ιστορίας, το πρώην Δημοτικό Σχολείο Τσερίων δηλαδή, δεν είναι τυχαία αφού το χωριό μας:

·         αποτελεί κομβικό σημείο για πολλές πεζοπορικές διαδρομές σε καλντερίμια, μονοπάτια και φαράγγια, γεγονός που σημαίνει εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερομένων στο φυσικό περιβάλλον,

·         διαθέτει μοναδική χλωρίδα και πανίδα (έχουν παρατηρηθεί οκτώ από τα τριάντα δύο τοπικά ενδημικά φυτά και πολλά ελληνικά ενδημικά φυτά),

·         είναι ακριβώς δίπλα στο φαράγγι του Βυρού, όπου υπάρχει πολυποίκιλη σύνθεση πετρωμάτων, σπηλαίων και εντυπωσιακών βράχινων σχηματισμών,

·         είναι κτισμένα στο μεγαλύτερο υψόμετρο από τα κατοικήσιμα χωριά όχι μόνο του Δήμου Λεύκτρου, αλλά και όλης της Μάνης,

·         είναι πετρόκτιστο και διαθέτει φυσική ομορφιά γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «μπαλκόνι της Μάνης»,

·         έχει εύκολη πρόσβαση και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την έδρα του Δήμου,

·         με τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τρουπάκη στην παλαιά Καρδαμύλη και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ανδρούβιστας, θα αποτελέσουν έναν μοναδικό συνδυασμό για την προσέλκυση επισκεπτών.

 

Συνεπώς, η ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Τσέρια είναι όχι μόνον μια φιλόδοξη πρόταση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, αλλά και υλοποιήσιμη αφού είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, όπως αναφέραμε στην άνω επιστολή μας, έχει εξασφαλισθεί ήδη για την δημιουργία του το 80% των απαιτούμενων εκθεμάτων καθώς και η χρηματοδότηση για την κατασκευή των ειδικών εκθεσιακών βιτρινών.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πρότασή μας είναι συγκροτημένη, μελετημένη, αιτιολογημένη και σοβαρή.

Όσον αφορά στην παρατήρηση του Δημάρχου σχετικά με το γεγονός ότι το Δημοτικό Σχολείο αποτελεί το μοναδικό χώρο που διαθέτει ο Δήμος στο Τ.Δ. Τσερίων, στον οποίο μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και να πραγματοποιούν εκδηλώσεις (βλ. άνω επιστολή, έγγραφο Β), γνωρίζουμε όλοι ότι μέχρι σήμερα το κτήριο αυτό τελεί σε πλήρη εγκατάλειψη χρησιμοποιείται δε μόνο ως εκλογικό κέντρο.

Γενικά θεωρούμε ότι η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που είμαστε υπερήφανοι να προτείνουμε, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο με θεσμικές διαδικασίες και επ’ αυτού του θέματος να εκδοθούν σαφώς αιτιολογημένες αποφάσεις.

Όσον αφορά στην «πάγια τακτική του Δήμου να παραχωρεί για χρήση κατά περίπτωση τους χώρους που διαθέτει σε φορείς που έχουν την έδρα τους εντός των ορίων του Δήμου Λεύκτρου» που πληροφορηθήκαμε διά της προσωπικής επιστολής του Δημάρχου, επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε την λύπη και αποκάρδιωσή μας για το γεγονός ότι πρώτη φορά θεωρούμεθα ξένοι στον τόπο μας!

Τα μέλη μας έχουν μεν μόνιμη κατοικία στην Αττική ή αλλού, αλλά κατάγονται από τα Τσέρια, οι περισσότεροι είμεθα δημότες του Δήμου Λεύκτρου, διαθέτομε περιουσία στα Τσέρια και τα επισκεπτόμεθα συχνά ενδιαφερόμενοι για τα τεκταινόμενα στο χωριό μας και τον Δήμο. Αυτό πιστεύαμε ότι είχε αποδειχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με το συνεχές ενδιαφέρον του Συνδέσμου μας και την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει στην αναβάθμιση και προβολή του χωριού μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως και σύμφωνα με τους ειδικούς (νομικούς κ.α) στους οποίους έχουμε απευθυνθεί, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε θα έχει συγκεκριμένη Νομική μορφή και φυσικά η έδρα του θα είναι εντός των ορίων του Δήμου Λεύκτρου.

Κλείνοντας και δεδομένου ότι έχουμε λάβει το εν λόγω θέμα με μείζονα σοβαρότητα δαπανώντας ήδη χρόνο και χρήματα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του, θα παρακαλούσαμε η παραχώρηση του συγκεκριμένου πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσερίων προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μάνης σύμφωνα με το αίτημά μας, να τεθεί ως θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη σε σύντομη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, και να μας κοινοποιηθεί η επί του θέματος αυτού σύννομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για περαιτέρω ενέργειές μας.

Επιπροσθέτως θα επιθυμούσαμε να ειδοποιηθούμε ως προς την ημερομηνία της σχετικής συζήτησης προκειμένου να παραστεί εκπρόσωπός μας, ώστε να αναλύσει το σχέδιο και να διευκρινίσει σημεία του σχεδιασμού και φυσικά να ακούσει σχετικές με το θέμα προτάσεις ή υποδείξεις.

Τέλος και δεδομένου ότι ο αξιότιμος Δήμαρχος στην απαντητική του προς ημάς επιστολή έθεσε και το θέμα της από μέρους μας απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων από το πρώην Δημοτικό Σχολείο προκειμένου αυτό να ανακαινισθεί, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως την ημερομηνία έναρξης των εργασιών ανακαίνισης ούτως ώστε να προβούμε εγκαίρως στην εν λόγω απομάκρυνση.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας

Γ. Η. Βενιζελέας                                    Χριστίνα Περουτσέα

 

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ"


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

 Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής