Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Επιστολή Α'
Πρόταση
Απάντηση Δημάρχου Α'
Επιστολή Β'
Απάντηση Δημάρχου Β'

  

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Πρόταση ίδρυσης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μάνης

 

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

 «Δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ορειβατικού καταφυγίου, στο Δ.Δ. Τσερίων, Δήμου Λεύκτρου Ν. Μεσσηνίας»

 

2. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

 Η Μάνη αποτελεί ανεκτίμητο οικολογικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Φυσικές περιοχές προστατεύονται βάσει της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας, όπως π.χ. η περιοχή του δάσους της Βασιλικής (Κωδικός: Κ508, ΦΕΚ 604/Β/76) ή ο Ταΰγετος, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες περιοχές ένταξης στο Δίκτυο NATURA 2000.

Μέσα στο ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Μάνης άνθισε ο πολιτισμός από την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο, μέχρι τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και νεότερα χρόνια. Οι πολιτιστικοί πόροι του Δήμου δεν εξαντλούνται στα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά συμπληρώνονται από τους πετρόκτιστους οικισμούς, τους πύργους και τις βυζαντινές εκκλησίες, την πλούσια ιστορία, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, τα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την καθημερινότητα ενός τόπου θαθιά «πολιτισμένου».

Οι φυσικοί πόροι του Δήμου χρήζουν προστασίας, ενώ παράλληλα δεν έχουν αναδειχθεί στον βαθμό που θα μπορούσαν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο ορεινός όγκος του Ταΰγετου ορίζει το φυσικό σύνορο της Λακωνίας με τη Μεσσηνία και είναι ταυτισμένος με δεκάδες μύθους, αλλά και ιστορικά γεγονότα.

Την οικολογική σημασία του βουνού με τα σπάνια και ενδημικά λουλούδια, την αξιοπρόσεκτη ορνιθοπανίδα και τα εκτεταμένα δάση αναγνωρίζει και προστατεύει το δίκτυο βιοτόπων Natura 2000, ωστόσο εκκρεμεί το σχέδιο που έχει στόχο να αναγνωριστεί η περιοχή ως εθνικός δρυμός.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα-Ταϋγέτου αλλά και ο Δήμος Σπάρτης έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δράσεις που ευνοούν την ανάπτυξη ήπιων μορφών οικοτουρισμού. Έτσι δημιούργησαν ένα μικρό Μουσείο στο χωριό της Αναβρυτής, που βρίσκεται ακριβώς στα όρια της μελλοντικής χάραξης του εθνικού δρυμού.

Το Μουσείο στεγάζεται στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού και παρουσιάζει τόσο το βοτανικό όσο και το γεωλογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Ο εκθεσιακός χώρος είναι απλός, αφού υπάρχουν κυρίως φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό χώρο ενημέρωσης για όσους θέλουν να γνωρίσουν ουσιαστικά την περιοχή. Επιπλέον σε όλο το βουνό έχει καταβληθεί μια σημαντική προσπάθεια να σηματοδοτηθούν τα παλιά μονοπάτια και να γίνουν προσιτά στους επισκέπτες του σήμερα.

Στον ανατολικό Ταΰγετο, όπου και τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Λεύκτρου, εδώ και αρκετά χρόνια έχει σηματοδοτηθεί το παλαιό πεζοπορικό δίκτυο που ένωνε τους οικισμούς και τους χώρους εργασίας των κατοίκων.

Ακόμα στα όρια του Δήμου βρίσκονται και πέντε φαράγγια, με σπουδαιότερο το φαράγγι του Βυρού και εκείνο της Νούπαντης, που αποτελεί το μοναδικό αθλητικό φαράγγι όλης της Μάνης.

Το Δ.Δ. Τσερίων απέχει 12 χλμ. από την έδρα του Δήμου, Καρδαμύλη, 38 χλμ. από την Καλαμάτα, έδρα του Νομού Μεσσηνίας και μόλις 5 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Καρδαμύλης.

Στα όρια του Δ.Δ. Τσερίων βρίσκεται το φαράγγι του Βυρού στο οποίο ο πεζοπόρος έχει πρόσβαση μέσω του καλντεριμιού «Λιούτη», μήκους 1.300 μ. Το εντυπωσιακό λιθόστρωτο καλύπτει υψομετρική διαφορά 280 μ. και είναι κατασκευασμένο στην σχεδόν κάθετη πλαγιά του φαραγγιού.

Ακόμα, από τα Τσέρια ξεκινούν ή καταλήγουν πεζοπορικές διαδρομές προς το Εξωχώριο, τις Κάλυβες, τα Μοναστήρια του Σωτήρα και του Λυκάκη, το χωριό Αγία Σοφία και την Καρδαμύλη. Επιπλέον, πολύ κοντά στα Τσέρια βρίσκεται και το φαράγγι του Ριντόμου, το οποίο διασχίζει τον όμορο Δήμο Αβίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πεζοπόροι που διασχίζουν το φαράγγι του Βυρού από τον Άγιο Δημήτριο στο δάσος της Βασιλικής καταλήγουν το απόγευμα ακριβώς στο σημείο που ανηφορίζει προς τα Τσέρια το προαναφερόμενο λιθόστρωτο «Λιούτη».

Όλες οι παραπάνω πεζοπορικές διαδρομές είναι παράλληλα και διαδρομές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αφού διευκολύνουν τον επισκέπτη στη γνωριμία του με δάση, φρύγανα, μακκία βλάστηση, ενδημικά φυτά, βότανα, πανίδα και ορνιθοπανίδα, σπηλιές, βραχώδεις και αμμώδεις ακτές και ορεινούς όγκους.

 

3. ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η ελληνική χλωρίδα αποτελείται από μεσογειακά, μεσευρωπαϊκά και ιρανοκασπικά στοιχεία. Τα είδη φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.000 και τα ενδημικά είδη, σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, είναι πολλά, εξαιτίας του ψηλού βαθμού απομόνωσης των πολυάριθμων βουνών και νησιών.

Η πανίδα αποτελείται από πλούσιο μίγμα ευρωπαϊκών, ασιατικών και αφρικανικών ειδών και περιλαμβάνει αξιόλογο αριθμό ενδημικών ειδών.

Η ερπετοπανίδα είναι επίσης πλούσια, με τουλάχιστον 18 είδη αμφιβίων και 59 είδη ερπετών, 60% των οποίων απαντούν στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών υγροτόπων.

Η χώρα μας είναι εξίσου σημαντική και από άποψη ορνιθοπανίδας. Έχουν καταγραφεί 407 είδη πουλιών από τα οποία 240 φωλιάζουν στον ελληνικό χώρο. Μερικά είδη μάλιστα (π.χ. ο Αργυροπελεκάνος, Pelecanus crispus) δεν φωλιάζουν σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θηλαστικά περιλαμβάνουν 116 είδη, από τα οποία 57 ανήκουν στην κατηγορία των απειλούμενων σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN). Τέλος, τα ασπόνδυλα περιλαμβάνουν περίπου 25.000 είδη, αριθμό εξαιρετικά υψηλό σχετικά με το μικρό μέγεθος της χώρας μας.

Το πρόγραμμα NATURA κατέγραψε ότι η Μάνη είναι ένας σημαντικός βιότοπος και περιλαμβάνεται μέσα στις 270 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ έχουν παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών, 33 ερπετών, ενώ είναι και ο ένας από τους δυο σημαντικότερους βιότοπους για τις πεταλούδες και τα έντομα.

Στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου, αλλά και στην υπόλοιπη Μάνη, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 120 ελληνικά ενδημικά και 32 τοπικά ενδημικά φυτά, φυτά δηλαδή που δεν φύονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Για το λόγο αυτό η Μάνη χαρακτηρίζεται ως «Βοτανικός παράδεισος». Ενδεικτικά και ως μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι στην Αγγλία φύονται 6 ενδημικά φυτά, στην Ισπανία 7 και στην Ελβετία 1, το γνωστό «Εντελβάις».

 

4. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ απΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ως ομάδες- στόχοι του προτεινόμενου Μουσείου ορίζονται η τοπική κοινωνία του Δήμου Λεύκτρου και της Μάνης, τα Σχολεία του Δήμου, της ευρύτερης περιοχής και της Ελλάδας, οι επισκέπτες της περιοχής, οι ορειβατικοί και πεζοπορικοί Σύλλογοι, τα Α.Ε.Ι., οι επαγγελματίες, καθώς και ο φορέας υλοποίησης του σχεδίου δράσης. Ντόπιοι κάτοικοι, μαθητές, φοιτητές, πεζοπόροι αλλά και τουρίστες, θα γίνουν αποδέκτες των θετικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την ίδρυση του εν λόγω Μουσείου και την προβολή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, των δράσεων που θα αναπτύξει.

Περισσότερα από 400 ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα –όπως σημειώνεται σε προτάσεις Δήμων που εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ– διαθέτουν εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τα θέματα περιβάλλοντος, δασολογίας, βιολογίας, γεωλογίας, γεωγραφίας, κλπ., και θα αποτελέσουν αποδέκτες ενεργειών, συμβάλλοντας έτσι και στη διεθνή προβολή της περιοχής.

Το Μουσείο θα λειτουργεί παράλληλα ως συμπληρωματικός μηχανισμός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι προγραμματιζόμενες δραστηριότητές του περιλαμβάνουν διαλέξεις, εκδοτικό υλικό, μόνιμες και περιοδεύουσες εκθέσεις, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με άλλους φορείς και οργανισμούς, καθώς και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ακόμα, όπως συχνά συμβαίνει, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν συνείδηση του πλούτου που βρίσκεται δίπλα τους, στον τόπο τους. Γι’ αυτό τον λόγο η δράση περιλαμβάνει και την συνεργασία με άλλους Συλλόγους καθώς και την συμμετοχή Σχολείων ούτως ώστε τα αποτελέσματά της να γίνουν κτήμα της τοπικής κοινωνίας. Η ίδια η τοπική κοινωνία θα γνωρίσει καλύτερα τον ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής για να μπορεί να συμβάλει στην προστασία και στην ανάδειξή του.

Η αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου θα συμβάλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την στιγμή μάλιστα που στατιστικά στοιχεία δείχνουν αποψίλωση του πληθυσμού από νέους κατοίκους και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Υπάρχει, συνεπώς, ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας, για ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του τόπου.

Άλλωστε οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι άρρηκτα δεμένες με τη βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί διασφαλίζουν κοινωνική συνοχή, διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης και μια νέα προοπτική για το αύριο.

Η προτεινόμενη ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, προωθεί εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως πολιτιστικό, θρησκευτικό, πεζοπορικό και φυσιολατρικό, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

 

5. ΣΤΟΧΟΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Κύριοι στόχοι είναι:

 • Η έκθεση και ανάδειξη του φυσικού και ορυκτού πλούτου, καθώς και η προστασία, ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

 • Η ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής, από πλευράς ιστορικής, πολιτιστικής και μνημειακής.

 • Η προώθηση του φυσιολατρικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

 • Η αύξηση της απασχολησιμότητας και η ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων, αφού η φιλοσοφία του εναλλακτικού τουρισμού, συνοψίζεται στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, των πόρων του τουριστικού προορισμού, αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με ήπια μορφή.

 • Ο συντονισμός της δράσης αρμόδιων φορέων για την προβολή του εντυπωσιακού πλούτου της περιοχής, αλλά και των δράσεων του Μουσείου, το οποίο θα αναδείξει μεγάλης σημασίας οικοσυστήματα.

 • Η μελέτη, έρευνα και καταγραφή των ενδημικών φυτών της περιοχής.

 • Η συνεργασία με άλλα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 • Οι εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και φοιτητών.

 • Η μεταφορά της γνώσης για το περιβάλλον σε συγκεκριμένες ομάδες κοινού με τη διοργάνωση ειδικών διαλέξεων ή και σεμιναρίων.

 

6. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ενέργειες για την υλοποίηση του Σχεδίου αφορούν:

 • Αναζήτηση χρηματοδότησης για τα απαραίτητα έργα υποδομής της λειτουργίας ως Μουσείου, του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσερίων.

 • Δημιουργία και οργάνωση των εκθεσιακών κατασκευών, καθώς και παραλαβή των εκθεμάτων που ήδη έχουμε εξασφαλίσει.

 • Έκθεση συλλογών στις οποίες θα περιλαμβάνονται: ορυκτά και πετρώματα, απολιθώματα, όστρακα και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, βοτανολογία, έντομα κλπ.

 • Συνεργασία με Α.Ε.Ι. και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, όπως το ίδρυμα Γουλανδρή, για την αρτιότερη παρουσίαση των εκθεμάτων και τον εμπλουτισμό τους.

 • Παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), με στοιχεία για τα εκθέματα του Μουσείου, για τη διάδοση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σπανιότητας της περιοχής.

 • Επισκέψεις - παρουσιάσεις σχολείων για ενημέρωση, πληροφόρηση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

 • Συνεργασία με άλλους Φορείς, εθελοντές και Συλλόγους του Δήμου Λεύκτρου και της Μάνης ούτως ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν κτήμα της τοπικής κοινωνίας.

 • Συμπληρωματική κατάρτιση συνοδών-οδηγών χώρων για ειδικές μορφές τουρισμού (πεζοπορικός, αθλητικός, πολιτιστικός) όπως είναι τα μονοπάτια, τα σπήλαια, τα μνημεία κ.λ.π.

 • Δικτύωση με αρχές, τουριστικά πρακτορεία, πεζοπορικούς, ορειβατικούς, σπηλαιολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

 • Δημιουργία μιας ιστοσελίδας του φορέα υλοποίησης, όπου θα αναφέρεται η προτεινόμενη δράση, οι ενέργειές της και η ιστορία του συλλόγου. Ακόμα θα παρουσιαστεί όλο το υλικό που αφορά την περιοχή, τη χλωρίδα και πανίδα, περιγραφή πεζοπορικών διαδρομών με στοιχεία (απόσταση, διάρκεια, βαθμός δυσκολίας, ύπαρξη νερού, υψομετρικές διαφορές, βλάστηση, σημεία ανάπαυσης, σημεία εξαιρετικής θέας, ύπαρξη μνημείων, οικισμών, εκκλησιών κλπ.) και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και θα προσελκύει νέα μέλη. Επίσης, δημιουργία ενός συνδέσμου (link) στο δικτυακό τόπο του Δήμου, του Ν. Μεσσηνίας, φυσιολατρικών Συλλόγων, τουριστικών γραφείων, επιχειρήσεων εστίασης και ύπνου κλπ., για περαιτέρω προβολή του τόπου και του πλούτου του.

 • Δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με ελληνική και αγγλική αφήγηση, όπου θα παρουσιάζεται ο φυσικός πλούτος της περιοχής και τα εκθέματα του Μουσείου.

 

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ"


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

 Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής