Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος


Προηγούμενη
Πρόοδος έργου
Παλαιοχριστιανικές
Μανιάτες Χριστιανοί
Ν. Δρανδάκης
Εκκλησίες Μ.Μ.
Επισκοπή
Μνημεία Α'
Μνημεία Β'
Εικονογραφία
Προβολές Μ.Μ.
Αφίσα εκδηλώσεων
Έντυπο

 Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

 

 

Επισκοπή Μαΐνης

Δημοσίευση στην  εφημερίδα "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ"

 

Η Επισκοπή βρίσκεται απέναντι από τη χερσονησίδα Τηγάνι. Σ’ ένα σημείο που σου κόβεται η ανάσα από την ομορφιά, ατενίζει το Τηγάνι και τον πέτρινο όγκο του Κάβο-Γκρόσσο. Ο κομψός ναός της Επισκοπής, αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, ίσως διετέλεσε κάποια εποχή καθεδρικός ναός της Επισκοπής Μαΐνης. Όγκοι κόκκινου μαρμάρου στην τοιχοποιία της πρόσοψης εντυπωσιάζουν. Οι αψίδες του ναού είναι ημικυλινδρικές και ο τρούλος ανήκει στον λεγόμενο αθηναϊκό τύπο, κτισμένος με πωρόλιθους και τρόπο δομής πλινθοπερίκλειστο. Τα ιωνικά κιονόκρανα του ναού είναι σπόλια από παλαιότερα κτήρια. Και εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί ως ελκυστήρες μαρμάρινοι ανάγλυφοι κοσμήτες,. Και το μαρμάρινο τέμπλο, παραμορφωμένο από νεώτερες επεμβάσεις, ήταν ανάγλυφο και διαμόρφωνε επάνω από την πύλη του ιερού πεταλόμορφο τόξο. Το δάπεδο του ναού καλύπτεται από μαρμάρινες πλάκες.

Ο γραπτός διάκοσμος της εκκλησίας, μιμούμενος κοντά στο έδαφος ορθομαρμάρωση, διαιρείται, όπως συνηθίζεται, σε ζώνες. Υψηλής τέχνης ζωγραφική και μοναδικής ποιότητας αγιογραφίες καλύπτουν τις επιφάνειες των τοίχων. Στον τρούλο ο Παντοκράτωρ, κυκλωμένος από στηθάρια Αγγέλων. Στο Διακονικό, ο Ρωμανός ο Μελωδός, που κρατεί κύλινδρο στον οποίο διαβάζεται η Παρθέ(νος), πρώτες λέξεις του κοντακίου των Χριστουγέννων. Όπως είναι γνωστό, τον ύμνο συνέθεσε ο ίδιος. Το άγιο Μανδήλιο και το άγιο Κεράμιο και από κάτω ο Χριστός Αντιφωνητής σε θέση Δεσποτικής εικόνας.

Από το πλούσιο ζωγραφικό του πρόγραμμα δεν λείπει ο Ταξιάρχης. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι πανταχού παρόν στη Μάνη. Ως ψυχοπομπός και στρατιώτης είναι μια μορφή ιδιαίτερα οικεία. Το Ταίναρο στην αρχαιότητα είχε νεκρομαντείο και σύμφωνα με τους αρχαίους εκεί βρισκόταν μια από τις εισόδους του Άδη. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι στη Μάνη αφιερώθηκαν αμέτρητοι ναοί στον Ταξιάρχη ή τον Ασώματο, αν το συνδυάσουμε βέβαια και με το γεγονός της συνεχούς πολεμικής αγωνιστικότητας των Μανιατών.

Εάν για τον άνθρωπο, ο ίδιος ο Θεός θυσιάστηκε, υβρίστηκε, ταπεινώθηκε, επόνεσε όσο κανείς άλλος στον κόσμο αυτό και ως εκ τούτου ονομάστηκε Σωτήρ, για το γένος των ασωμάτων ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν αυτός ο οποίος με το «Στώμεν Καλώς – Στώμεν μετά φόβου» έσωσε στην ουσία τα αγγελικά τάγματα.

Ο Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή. Επίσης ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». Στη Μάνη ονομάζεται και «Χάρος» ή απλά «Άγιος». Η ποιότητα των τοιχογραφιών με τους αρμονικούς συνδυασμούς των απαλών χρωμάτων φαίνεται πως πρέπει να συνδεθεί με την Κωνσταντινούπολη. Οι κτήτορες προσπάθησαν να δώσουν πολυτέλεια και λάμψη στον Άγιο Γεώργιο και πρέπει να τους αναζητήσουμε στην βυζαντινή ηγεσία του τόπου. Διατυπώθηκε και η υπόθεση πως αρχικά το μνημείο ήταν ιδιόκτητη εκκλησία του τοπικού άρχοντα Γεωργίου Δαιμονόγιαννη. Δεν είναι απίθανο, στο κόστος να συμμετείχε και ο τότε επίσκοπος Μαΐνης. Η Επισκοπή είναι το λαμπρότερο βυζαντινό έργο στην Μάνη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν οι Σταυροφόροι καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ε.Κ.Τ. και κατά 20% από Εθνικούς πόρους


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής