Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος


Προηγούμενη
Ταξιάρχης
Παναγίτσα
Δράσεις από 1983
Γεν. Συνελεύσεις
Δ.Σ. 1983-2012
Μουσείο
Προγράμματα Ε.Ε.

 Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Ταξιάρχης Τσερίων

 

Στο χωριό μας βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, κατασκευασμένη το 1836. Διαθέτει εξαιρετική λιθοδομή, μοναδικά λαϊκά ανάγλυφα εντοιχισμένα στην τοιχοποιία και στα υπέρθυρα των εισόδων και των παραθύρων, καθώς και πυργόσχημο καμπαναριό. Η εκκλησία αποτελεί πραγματικό κόσμημα και κινδυνεύει να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, αφού το νερό της βροχής εισέρχεται από την στέγη εδώ και 30 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι οι τοίχοι να έχουν πιάσει μούχλα, ενώ οι δύο κολώνες του τέμπλου που εφάπτονται στους εσωτερικούς τοίχους να έχουν σαπίσει και να χρειάζονται αντικατάσταση. Παράλληλα το τέμπλο έχει σαράκι και αν υπολογίσουμε και τη ζημιά που υπέστη στην προ δεκαπενταετίας κλοπή των εικόνων, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτή η επικίνδυνη κατάστασή του.

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύνδεσμός μας αποφάσισε να προχωρήσει στην επισκευή του Ταξιάρχη και μετά από συνεννοήσεις με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και με έμπειρες τεχνικές εταιρείες, από τις οποίες ζητήσαμε σχετικές προσφορές, προχωρήσαμε στις επισκευές που μας επέδειξαν.

Από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου 2009 ο Σύνδεσμός μας χρηματοδότησε από το ταμείο του τις εργασίες επισκευής του Ταξιάρχη. Συγκεκριμένα και σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν:

 • Αφαίρεση κεραμιδιών και παλαιών τσιμεντοκονιαμάτων.

 • Στεγανοποίηση στέγης με ασφαλτικό γαλάκτωμα, τοποθέτηση ασφαλτόπανου και μολυβδόφυλλων.

 • Τοποθέτηση νέου τσιμεντοκονιάματος από λευκό τσιμέντο με χρήση στεγανωτικού υγρού μάζας και γαλβανισμένου σύρματος περίφραξης.

 • Τοποθέτηση νέων ομοιόμορφων κεραμιδιών (ημικολυμβητά βυζαντινού τύπου).

 • Αφαίρεση χόρτων και θάμνων από την τοιχοποιία, ψεκασμός κάθε ρίζας για αποξήρανση και τοποθέτηση νέου αρμολογήματος, όχι σε όλη την τοιχοποιία, αλλά σε μερικά σημεία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 • Καθαρισμός της μούχλας από τους εσωτερικούς τοίχους του ναού.

 • Βάψιμο με αντιμυκητικό υλικό όπου υπήρχε υγρασία και στη συνέχεια βάψιμο με ακρυλικό χρώμα όλη η εκκλησία.

 • Καθαρισμός και επισκευή των δύο εξωτερικών πεζουλιών, στη νότια και δυτική πλευρά του ναού.

 • Τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στα παράθυρα της εκκλησίας και στις θυρίδες του τρούλου, ώστε να μην εισχωρεί το νερό της βροχής, πουλιά ή ζώα.

 • Τοποθέτηση νέου ηλεκτρολογικού πίνακα και εσωτερικών γραμμών, καθώς και χρονοδιακόπτη φωτισμού.

 • Τοποθέτηση ειδικών προβολέων στο εσωτερικό του καμπαναριού και εξωτερικά της εκκλησίας, τόσο για την ανάδειξή της, όσο και για τον φωτισμό του γύρω χώρου.

 • Στεγανοποίηση της εσωτερικής τοιχοποιίας της παλαιάς δεξαμενής, η οποία εφάπτεται με το Ιερό του Ταξιάρχη και τοποθέτηση μολυβδόφυλλου.

 • Αφαίρεση του τσιμέντου από την πρόσοψη της στέρνας και νέο αρμολόγημα, πανομοιότυπο με εκείνο του Ταξιάρχη.

 

Μετά τις παραπάνω εργασίες αντιμετωπίστηκε οριστικά το πρόβλημα της στεγανοποίησης και έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση του εσωτερικού.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα παραπάνω, ο Ταξιάρχης μας χρειάζεται ακόμα αλλαγή 2 παραθύρων και 2 θυρών (περίπου 2.000 €), καθώς και συντήρηση-επισκευή του ξυλόγλυπτου τέμπλου (κόστος 17.000 - 19.000 €), μεγάλο τμήμα του οποίου έχει σαράκι, ενώ ένα άλλο είναι σάπιο και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Για τις αποκαταστάσεις αυτές χρειαζόμαστε την οικονομική σας ενίσχυση και παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε στην έκκλησή μας, ώστε να διασωθεί το παραπάνω σημαντικό μνημείο του χωριού μας και να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση του Ταξιάρχη Τσερίων.

Την όποια οικονομική σας ενίσχυση μπορείτε να την καταθέσετε στο λογαριασμό του Συνδέσμου μας, αριθμός 0007827746 - τράπεζα «Millennium Bank» ή με ταχυδρομική επιταγή και αποστολή στην διεύθυνσή μας, αναγράφοντας πάντα τα στοιχεία σας.

 
Φωτογραφίες πριν από τις εργασίες αποκατάστασης

Πίσω από τον σταυρό του τέμπλου είναι εμφανής η μούχλα που υπήρχε διάσπααρτη σχεδόν σε όλο τον Ι.Ν.

Τα λιθανάγλυφα της ανατολικής εισόδου

Φωτογραφίες μετά από τις εργασίες αποκατάστασης της στέγης

Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ