Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Ονομασία
Ρίζες
Αριστεία 1821
Ένορκοι
Εκλ. κατ. 1844-56
Εκλ. κατ. 1871

  

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Μια άλλη άποψη για την ονομασία Τσέρια

 

Το χωριό μου Τσέρια Δήμου Λεύκτρου, στην Έξω Μάνη, αποτελείται από έξι οικισμούς. Οι οικισμοί βρίσκονται ψηλά πάνω από την Καρδαμύλη, κτισμένοι σε σχεδόν κυκλική διάταξη και με έλεγχο των σημείων πρόσβασης, αφού η πρωταρχική φροντίδα των κατοίκων ήταν να δημιουργήσουν οικισμούς σε οχυρές θέσεις.

Ο οικισμός Λεφτίνι είναι ο αρχαιότερος και εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1480 σε Βενετική πηγή ως castello Lestini και casale Leftini.

Από τα Τσέρια ξεκινούν ή καταλήγουν τρεις αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ μέσω του καλντεριμιού «Λιούτη» υπάρχει πρόσβαση προς το περίφημο φαράγγι του Βυρού, που αποτελούσε την οδό επικοινωνίας των βασιλέων της Σπάρτης με το επίνειό τους την Καρδαμύλη.

Όπως και το χωριό Κέρια στη Μέσα Μάνη, τα Τσέρια που μετονομάστηκαν σε Αγία Μαρίνα το 1928, το χωριό Τσεροβά (Δροσοπηγή) η τοποθεσία Τσέρια μπροστά από το Κάστρο της Κελεφάς, η τοποθεσία Τσέρος μεταξύ Εξωχωρίου και Σαϊδόνας, το χωριό μου Τσέρια Λεύκτρου, έχουν κοινή ρίζα από τη λέξη ‘’κεράτιον’’, υποκοριστικό της λέξης "κέρας", που έχει 22 ερμηνείες, σύμφωνα με το λεξικό του Δημητράκου, έκδοση 1964, τ. 8ος, σελ. 3861.


Οικισμοί Τσέρια και Γιατρέικα

Μια εξ αυτών αναφέρει: «το εξέχον μέρος, το ύψωμα, η ακρώρεια, η βουνοκορφή», ενώ ως παράδειγμα αναφέρει: «…η τα κέρατα του όρους της οδού καθ΄εκάτερα έστιν υψηλά…» (Ξενοφώντος Ανάβαση 5,6,7).

Η ρίζα όλων των παραπάνω είναι το ρήμα κερατόω-κερατώ, που σημαίνει μεταβάλλω τι εις κέρας δια πήξεως, αποσκληρύνω (ίδιο λεξικό σελ. 3865). Άλλωστε και η βελανιδιά είναι περιζήτητη για τη σκληρότητα του ξύλου της, απ’ όπου, σύμφωνα με τον κ. Δικαίο Βαγιακάκο και τον κ. Κώστα Κόμη, προέρχεται η ονομασία από τη βουλγαρική λέξη cer=δρυς. Ο κ. Σταύρος Ξανθέας αναφέρει ότι η λέξη Τσέρια προέρχεται από την ομώνυμη σλαβική λέξη που σημαίνει συνοικισμοί ή επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλοί Τσέροι=βελανιδιές.

Η άποψη ότι η ονομασία προέρχεται από το «εξέχων μέρος, το ύψωμα, την ακρώρεια, τη βουνοκορφή, σε συνδυασμό με την σκληρότητα, επιβεβαιώνεται και από τα χορογραφικά στοιχεία αφού όλες οι παραπάνω ονομασίες είναι σε τέτοιο τόπο. Όπου υπάρχει τσιτακισμός το "κ" προφέρεται ως "τσ". Ακόμα ας μην ξεχνάμε ότι τσερατσιά λέμε τη χαρουπιά και τσεράτσι ή ξυλοκέρατο τον καρπό της, από τον οποίο παλιότερα έβγαζαν και μέλι.


Οικισμοί Πεδινό, Καταφύγιο και Ζαχαριάς

Το επιστημονικό όνομα της Χαρουπιάς είναι Ceratoni Asiliqua και προέρχεται από το "κέρατον", που υποδηλώνει και τη μορφή που έχει ο καρπός. Οι ξεραμένοι σπόροι χρησίμευαν στην Αφρική σαν βαρίδια για το ζύγισμα των μπαχαρικών και στις Ινδίες για να ζυγίζουν το χρυσάφι και τα πετράδια. Από αυτό προέρχεται και η μονάδα βάρους "καράτι", που χρησιμοποιείται σήμερα για τα κοσμήματα.

Οι μετονομασίες έγιναν για να αντικατασταθούν τα "ξένα" ονόματα και έτσι την Τσεροβά την μετονόμασαν μάλλον γιατί έχει την σλάβικη κατάληξη "βα", όπου όμως εκεί δεν έζησαν Σλάβοι.

Αντίθετα ενώ στην περιοχή που βρίσκονται τα Τσέρια (και τα δυο χωριά) υπήρξε Σλάβικο στοιχείο, το ένα χωριό που είναι ανατολικά του Ταΰγετου το μετονόμασαν σε Αγία Μαρίνα, ενώ το άλλο που είναι δυτικά δεν το μετονόμασαν. Και αυτό γιατί σε σχετικό αίτημα των κατοίκων για μετονομασία σε Ταϋγέτη, η αρμόδια επιτροπή απάντησε ότι η ονομασία "Τσέρια" δεν είναι ξένη ονομασία. Τότε το άλλο χωριό με το ίδιο όνομα και την Τσεροβά γιατί τα μετονόμασαν;

Ακόμα όμως και ξένη ονομασία να έχει κάποιο χωριό ή τοπωνύμιο, πρέπει να τα αλλάζουμε ή να τα διατηρούμε, αφού αποτελούν τμήμα της Ιστορίας του τόπου μας; Ή μήπως φοβόμαστε μήπως μας κατηγορήσουν ότι δεν είμαστε "αγνοί" από πλευράς DNA; Αυτό τελικά μετράει; ή η νοοτροπία, ο τρόπος ζωής, τα ήθη και έθιμα, η αγάπη για έναν τόπο και πάνω απ' όλα η αποδοχή και η αλληλοβοήθεια των συντοπιτών μας;

Αναρωτιέμαι...

Γιώργος Η. Βενιζελέας

 


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής