Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής

"Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"

Αρχική Ο Σύνδεσμος Τσέρια Μάνη Εκδηλώσεις Μανιάτικο Πανόραμα Χορευτικό Εκδόσεις Ταΰγετος

Προηγούμενη
Ονομασία
Ρίζες
Αριστεία 1821
Ένορκοι
Εκλ. κατ. 1844-56
Εκλ. κατ. 1871

  

Διεύθυνση επικοινωνίας

Γ' Σεπτεμβρίου 18,
Τ.Κ.
104 32, Αθήνα

Τα Τσέρια  απέχουν 12 χλμ. από την Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Λεύκτρου και 36 χλμ. από την Καλαμάτα, έδρα του Νομού Μεσσηνίας. Αποτελείται από έξι οικισμούς, οι οποίοι είναι: Άνω Τσέρια, Γιατρέικα, Ζαχαριάς (τ. Λυμπόχοβα), Καταφύγιο (τ. Κοψολαιμέικα), Πεδινό (τ. Κοτσημαρέικα) και Λεπτίνι.

Οι έξι συνοικισμοί είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 650 – 820 μέτρα, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, του ψηλότερου όρους της Πελοποννήσου.Τα Τσέρια  απέχουν 12 χλμ. από την Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Λεύκτρου και 36 χλμ. από την Καλαμάτα, έδρα του Νομού Μεσσηνίας. Αποτελείται από έξι οικισμούς, οι οποίοι είναι: Άνω Τσέρια, Γιατρέικα, Ζαχαριάς (τ. Λυμπόχοβα), Καταφύγιο (τ. Κοψολαιμέικα), Πεδινό (τ. Κοτσημαρέικα) και Λεπτίνι.
Οι έξι συνοικισμοί είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 650 – 820 μέτρα, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, του ψηλότερου όρους της Πελοποννήσου.

 

Ονομασίες

Για την ονομασία υπάρχουν τρεις εκδοχές: 1) Τα χωριά ονομάστηκαν γενικά Τσέρια επειδή παλαιά υπήρχαν πολλοί Τσέροι (βελανιδιές) γύρω από το χωριό. 2) Τσέρια είναι Σλαβική λέξη και σημαίνει συνοικισμοί. 3) Από το κέρας (με τσιτακισμό του "κ") του οποίου μία ερμηνεία είναι ο τόπος σε ύψωμα, σε ακρώρεια και προφυλαγμένος, όπως είναι τα Τσέρια, αλλά και το χωριό Κέρια της Μέσα Μάνης.

Ο συνοικισμός «Γιατρέϊκα» ονομάστηκε έτσι, επειδή στα πολύ παλιά χρόνια εγκαταστάθηκαν εκεί απόγονοι των Ιατρών ή Μεδίκων (Medici = Ιατροί) που ήρθαν από το Οίτυλο. Κατά παράδοση οι πρόγονοι των Μεδίκων κατάγονταν από τη Φλωρεντία. Μέχρι το έτος 1950 υπήρχε και επώνυμο Ηλίας Γιατράκος.

Ο συνοικισμός Λυμπόχοβα από το 1960 με πράξη του Κοινοτικού Συμβουλίου μετονομάστηκε σε «Ζαχαριά», επειδή εκεί δολοφονήθηκε ο αρματωλός Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης στον πύργο του κουμπάρου του Κουκέα.

Από το κόψιμο των λαιμών δύο παιδιών ο συνοικισμός ονομάστηκε «Κοψολαιμέικα». Από το 1960 με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ο συνοικισμός μετονομάστηκε σε «Καταφύγιον» γιατί στην Ν.Α. άκρη του υπάρχουν σπηλιές που λέγονται «Καταφύγγια» (Καταφύγια). Στις σπηλιές αυτές κρύβονταν στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι για να προφυλαχτούν από τους πειρατές.

Ο συνοικισμός «Κοτσημαρέικα» ονομάστηκε έτσι από το επώνυμο του πρώτου οικιστή. Το επώνυμο "Κοτζημάρης" αναγράφεται στην κτητορική επιγραφή της παλαιότερης εκκλησίας του Ταξιάρχη ή "Χάρου", όπως αποκαλούν την εκκλησία οι ντόπιοι. Από το 1960 με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ο συνοικισμός μετονομάστηκε σε «Πεδινόν», επειδή είναι κτισμένος σε πεδινή τοποθεσία.

Ο συνοικισμός Λεπτίνι ή Λεφτίνι είναι ο παλαιότερος από τους έξι και αναφέρεται σε Βενετσιάνικη απογραφή. Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται ΝΑ του αρχικού, ο οποίος εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους.

 


Κυκλοφορεί
το δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής